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A Threat to Your Heart


It's fairly easy to imagine how a diet that's rough on your blood sugar can contribute to weight gain. It's a little harder to understand how it can also contribute to a heart attack -- yet it can. It can lead to clogged arteries and higher blood pressure, and it can raise the level of inflammation in the body, which doctors now know is intimately connected with heart attack risk.

High blood sugar produces unstable forms of oxygen called free radicals. These nasty molecules damage the arteries, making it harder for blood vessels to do their job of keeping blood pressure normal and making cholesterol more likely to stick like glue to artery walls.

The high levels of insulin that your body needs to tame all this blood sugar are pretty nasty, too.

They can set in motion changes that raise blood pressure, make blood more likely to form heart-threatening clots, and increase inflammation -- all of which raise your heart disease risk. Over time, meals that cause blood sugar to spike also tend to lower “good" HDL cholesterol and raise triglycerides, fats that are toxic to cells, increasing the risk of heart disease -- and of sudden cardiac arrest.

Big major studies have shown how powerful these damaging effects can be to the heart. In a study of more than 43,000 men age 40 and older, those whose diets boosted blood sugar the most were 37 percent more likely to develop heart disease in the following 6 years. In the Nurses' Health Study of more than 75,000 middle-aged women, those whose diets boosted blood sugar the most were twice as likely to develop heart disease over 10 years. For overweight women, such a diet was even more threatening. For instance, their triglycerides were 144 percent higher than those of women who ate a healthier diet, compared to 40 percent higher for women who weren't overweight.

Fortunately, the phenomenon works in reverse, too: The kinder your meals are to your blood sugar, the kinder they'll be to your heart. Several studies have found that people who ate the fewest blood sugar–boosting foods had higher levels of HDL cholesterol, lower triglycerides, and fewer heart attacks.


출처 : http://www.rd.com/living-healthy/why-blood-sugar-matters/article36369-2.html



단어 모음

clog   [동사](-gg-) ~ (up)(with sth) | ~ sth (up)(with sth)막다; 막히다  [명사] 나막신

intimately  친밀히; 충심으로; 직접적으로, 상세하게 

free radical  출처 : http://refee.co.kr/report/view.html?link=review&dno=523283

이 활성산소에는 과산화수소, 수퍼옥시드, 하이드록시래디칼 등이 있다. 그 중에서도 우리가 잘 아는 옥실은 과산화수소를 물에 녹인 것인데 과산화수소에는 살균력이 있기 때문에 상처 소독시에 사용되는 것이다. 또한 백혈구는 침입해 온 세균이나 바이러스를 죽이는 세포인데 이때는 활성산소가 백혈구를 도와 세균과 싸우는 것이며, 만약 활성산소가 없었으면 우리는 세균에 감염되어 병에 걸리고 만다.
이처럼 활성산소는 나쁜 영향을 줄뿐만 아니라 그것이 필요한 만큼만 체내에서 만들어진다면 좋은데, 대량으로 만들어지면 쿠데타를 일으키는 군대처럼 되어 적을 공격하는 것만이 아니고 자기자신의 신체조직도 공격하므로 문제가 되는 것이다. 그런 의미에서 활성산소는 지킬박사와 하이드처럼 양면성을 지닌 물질이다.




리뷰

당뇨가 만병의 근원일 정도로 위험하다는 것은 알았지만 심장보다는 신장의 관련성에 더 주목했었는데, 말초혈관뿐만 아니라 혈당이 높을 수록 활성 산소를 많이 만들어내서 동맥을 상하게 하고, 몸에 좋은 HDL 콜레스테롤을 낮추는 등 심장에도 직접적인 문제를 준단다.

그리고 과체중인 사람의 경우 심장 질환에도 더 위험도가 높다니, 마르는 것이나 단지 근육을 만들거나 몸매를 좋게 만드는 것 말고 적당한 건강을 갖추도록 하는게 매우 중요하다.

약간 지방이 많을 것으로 예상되는 나에게도 약간 자극이 되는 기사다.



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